.:: FoLLOwEr'S aQ ::.

Tuesday, June 21, 2011

BALASAN MELEWAT-LEWATKAN SOLAT

Assalamualaikum...

Sekadar berkongsi ... Gerun bila membacanya... Moga lepas ni akan sentiasa beringat untuk tidak melengah-lengahkan solat... huhuhu...InsyaAllah..


 
بسم الله الرحمن الرحيم

Suatu cerita yang telah berlaku beberapa tahun dulu di Makkah …Kisah Benar … kisah yang boleh kita renungkan bersama serta jadikan panduan dalam diri kita ini. Kisah yang anda baca ini bukannya datang dari majalah Mastika atau majalah2 tabloid tetapi kisah dari tanah perkuburan Sa’raya, Makkah.

Pada beberapa tahun dahulu ada seorang perempuan yang berumur 40an telah meninggal dunia. Mereka telah mengusung jenazah beliau untuk dikebumikan di tanah perkuburan Al Ma’ala yakni lebih kurang 2 kilometer dari Masjidil Haram selepas solat zuhur. Apabila sampai sahaja di tanah perkuburan tersebut, alangkah terperanjatnya mereka bila mendapati se ekor ular yang berwarna Hitam sebesar peha bersisik tebal telah berada di dalam liang lahat (dalam kubur tersebut). Subhanallah … keadaan ular tersebut amat menggerukan. Mereka pun terus berlalu dari situ dan membawa jenazah wanita tersebut ke tanah perkuburan yang lain yakni di tanah perkuburan Sa’raya lebih kurang setengah jam memandu dari situ (8 km Jauhnya) . Apabila mereka sampai di tanah perkuburan tersebut, rupa-rupanya Ular Hitam yang sama juga telah menunggu jenazah wanita yang ingin dikebumikan di situ. Allahuakbar … mereka mengambil keputusan untuk memindahkan serta mengangkat ular tersebut dan letakkan di luar yakni berjauhan sedikit dari kawasan tersebut dan mengkebumikan jenazah wanita itu (yang peliknya Ular Hitam itu tidak melakukan apa-apa bila disentuh oleh mereka).

Selepas sahaja mereka mengkebumikan mayat wanita itu, tiba-tiba Ular Hitam yang diletakkan berjauhan dari situ terus datang menjalar dengan pantas dan masuk meluru ke dalam kubur wanita itu. MasyaAllah (seperti menjunam kedalam swimming pool dari atas – keadaan sewaktu ular itu masuk ke dalam kubur). Dengan beberapa seketika mereka mendengar bunyi seperti dahan-dahan pokok yang dipatah patahkan dan apabila mereka melihat ke dalam kubur wanita tersebut, alangkah terperanjatnya kerana Ular Hitam sedang membelit jenazah wanita itu serta mematah matahkan tulang jenazah itu … Subhanallah. Ada beberapa orang yang berada di persekitaran kubur itu turut pengsan melihat kejadian itu. Selepas diselidiki kenapa perkara tersebut boleh terjadi, rupa-rupanya sewaktu hayatnya, wanita tersebut suka melewat lewatkan Solatnya.
Marilah kita ambil iktibar dan pedoman dari kejadian ini. Semoga Allah swt kuatkan iman kita dalam mendirikan solat 5 waktu daripada gangguan syaitan dan iblis. insyaAllah. Ini baru seksaan di dunia akibat melewatkan solat. Bagaimana kalau tak solat langsung…..


Sunday, June 19, 2011

Prog Pelancaran MKS peringkat PULAPOL AIR HITAM N9

salam...hye gice..lme dah x ngapdate Blog nih...mklumlah..x menyempat...huhu...well pape pown..omeyy tetp shat sperti bese...
haha...rini..omeyy nk share..omeyy 17-19 jun 2011 ade prog kt N9..apo Kono Eh Jang..hahahaha..prog ni ala PROTOKOL...sbb PDRM kn..huhu..pgwai yg gi cm bese..En.Muhd Ridhwan..En.Najahal Hafriz..En.Nazri, USt Hj Poniran, Ust Azizi, Ust Rais n the oNe cute Pegawai pmpuan yg bsama aku..Cik Siti Faezah Nor..erm..best r ikot..BEST BRO..hahaha...byak pnglman n pgthuan aku dpat..xpecially hal2 bkaitan PROTOKOL..ptot rmai org x ske PROTOKOL eak??erm..mber2 bLOggers len suke x ngn PROTOKOL??erm..aku d antra org yg x suke..hahhaa..leceh..tp nk wt cmane...gini dah memg..flow je la..hahaha...


 

Ni Gmbo Pserta Pelatih kt PULAPOL air htam N9..rmai...ade 800 lbih pelatih..ramai uhh...dr sluruh plusuk Ngeri...best bro..best bro..hahahahaha...




Ni lah K.pae Yg Chummel..hahahaa...msing2 cm Bz jek..




hhoho..memg Pon..agk Ponng Palo tyme ni...haha..sbnarnye omeyy nk crta yg Omeyy mse smpi 17hb mlm tu..boleh demam..mgigil stu bdan..syiankn??tp Alhamdulillah...after mkn ubt n relax..i pon beransor pulih..huhu....pape pon..memg best..sbb dpt bjalan di NEGERI SEMBILAN DARUL KHUSUS,...huhu...enjoy it..keep it up...
Chow Shin Tooo...

Sunday, June 12, 2011

Imej Hari ini

Hy GiCe..
KemBali BerTemu dalam SegMen CelOteH aku..hahahaaha..
aku da lama sebenarnya observb the tajuk(ceehhh!!) yg aku nk celoteh rini..
erm..aku kdng2 2 pelik memg sangat2 pelik..Nape eak ?? di antra klangan kita..yg NAK TUKAR IMEJ/PENAMPILAN DIRI.. TAPI x consistant...Hanya HANGAT2 TAIK KAMBING!!..(sory to say)..
korang cuba pkir la kan...korang AGAMA : ISLAM..nk TUKAR PENAMPILAN / IMEJ seorang MUSLIM/MUSLIMAH kene la NIAT di HATI dalam keadaan BETUL..(aku ckap ni bukan nk kta aku ni baik sangt..aku ni memg x jahat Cuma kurang baik jek perangai aku..hahaha)..Korang klu nk nk TUKAR IMEJ/PENAMPILAN diri tu..boleh..x kisah..digalakkan ag..tp kene la konsisten..


Contoh LELAKI : nk tukar imej ala gaya2 ustaz..(SEORANG YG ALIM) dengan pkai berKOPIAH/SONGKOK everyday dmana brada..TAPI pergaulan..kata2..DLL lg x menepati apa yg korg nk ubah..okay ni pd pndangan aku..korg pkir..bju kemas dah..pkai kopiah..smua legkap..tp ble mlm or hbis wktu kuliah..(aku ckp plajar u) jln ksana sni ngn pompuan yg terkedik2 cm ikan kene PALU..pas tuh nk bercakap x cover, bertepuk tampar, ketawa huahuawakaka..n x tnjuk yg awak tuh pkai mcm tuh..BODOH betul la kau nih!!(contoh ayat)..WOI BONGOK!!(contoh lg)..ckp terjerit2..x sudah..dkat tmpat yg baik sperti MASJID/MUSOLLA dye myampaikn dakwah pd org lain tntg perkara2 baik..TAPI..bila da kuar MASJID/MUSOLLA ko wat/tukar prangai..pgaulan x jaga..kata2 x jaga..mcm2 lagi la..x ke cm korang tuh HANGAT2 TAIK KAMBING(sory to say again)..
Okay bg ADIL..aku akn kritik juga org pompuan..org pmpn lg bayak..dsbbkn aku nih org pmpuan..so ak lbih tumpu utk ckp tntg kaum sjenis aku sndrik..okay..korg pkir la kn..kt PASARAYA, SUPERMARKET, MALL mne2 lg lah yg senangkatan dgnnya..RAMAI POMPUAN pki tudung x seiring dgn imej diri sbg MUSLIMAH..


<!--[if !vml]--><!--[endif]-->
Kesian kan??mereka ni memg JAHIL...
Pki tudung aurat terdedah..nk jumpa mak pakai tdung..ble jumpe kawan aurat terdedah bg org lelaki TENGOK PERCUMA!!!...hahahaa..(dpd lagu MAK MINAH..lgu ni kata pmpn yg btudung)..apa yg dkata memg betul..x salah..tp slahnya dye war2 kn lagu ni kt media...okay forget about the song..straight forward to POMPUAN NAK TUKAR IMEJ/PENAMPILAN..
Aku berminat nk ckap psal pmpn yg dlu tdung pendek..tp ble tahun baru..azam baru ubah penampilan dgn TUDUNG LABUH/JILBAB LABUH...okay..aku nk ckap kt sni byk aku perhatikan rmi di klagan kita pki tdung labuh x konsisten..x ISTIQAMAH..kejap aku tgok pki tdung labuh..kejap aku tgok pki slendang..kejap aku tgok pki tdung 3 segi..(ni bru ckap psal tdung)..okay..aku x kisah klu korg nk ubah pki tudung labuh..TP btulkan lah niat..klu niat hnya untuk cantik..fesyen..trend..terpaksa..DAN KERANA BOYFEN/LELAKI suruh..xpyahlah pki tdung labuh tu...HUDUH rsenye nt..bkn HUDUH jek..tp bleh timbul mcm2 fitnah..korg x pkir ke tuh..okay x slah org yg pki tdung/jilbab labuh n ink mlawo la katakana..x slah...boleh utk npkkan pnmpilan dri lbih kemas n cntik..boleh...TAPI AGAK2 la skit..pki tdung tuh agak tutup bhg2 yg blh mrosakkan pndgn org lain..(FAHAM2 SDRI LA)..pas tuh msuk bab bju lak..pki tdung labuh..tp bju bkan men KETAT..PADAT..MAMPAT..MANTAP..hahaha...
Dah lah..aku pond a penat nk celoteh..korang pkir2 kn la yerk..RENUNG2kn SELAMAT BERAMAL..


<!--[if !vml]--><!--[endif]-->
Ini baru betulll...
n korg kne ingat..sekiranya korg tukar pnampilan dri x konsisten/ISTIQAMAH..seolah2 korg memperlekehkan agam ISLAM..ISLAM ni blh ske2..ikut hat ink pki pe..pki..jnji pki tdung/ tutup..OWH...itu tidak baik..XMOH.XMOH..CAM tuh..


<!--[if !vml]--><!--[endif]-->
Lastly dr omeyy..korg pkir2 n renung2 kn lah demi AGAM ISLAM TERCINTA...

P/S: GamBo Omeyy terJah kt GooGle..huhu....

My OpiSs..

HollA2...
Hye gice..nice to meet u all..hahahaah..rini omeyy nk share smthing yg xbpe nk best lah..cm boinkk2 lak kt opis..xde bende nk wt mende..so omeyy capture2 la image..omeyy nk tnjuk kt kowng..skang aku ngah praktikal kt YPKDT..(klik kt sblah klu nk tw ktne?ape?)..
Huhu..bestt lorh..ari 1st dad pt blik..bsor n slesa..erm...1stly nk tnjok bilik MY BOSS..huhu..nma dye Cik Norliah bt.Hj Kasmuri..(singke lg mahh!!)..hahaha..
Dye okay..baik..ermm..tp straight skit la..ape2 smua kne cpat siap..nk g mne kne gtau..nk wtpe kne gtau...hahahaha...yela..al-maklumlah..aku kn praktikal..hahha..kne lorhh bg tau..huhu...nii dye blik MY BOSS...

Hahaha..msti korg tertanya2.n ade yg kata..tnjuk blik jek nk wtpe..mne orgnye..ye x??erm..orgnya..nt la omeyy capture gmbo dye..huhu..al-maklumlah dye ni straight..omeyy tkoot skit..hahaha...nt yerk..omeyy akn ltak gak gmbo dye..tp entry len lah yerk..
Okayyy...lpas g tgokk opis boss..kte tengok lak my OPIS..hahaha...

Hahaaa...korang rse mne blik aku??cepat3 teka..tadaaaa.....ni la blik omeyy..


Hahhhhaa...berani masokk..masokla..dijempot msokk..hahahaa...msuk jela..xde mende pn yg nk dtkotkan...huhu..


Haaaaa...ni dlam bilik...2 la k’adaan bilik omeyy..amacam??okay x??bsar kn??huhu...yg kt tepi2 smile tu bdak lme yg praktikal wt..omeyy x kuasa la nk wt cntik2 cm tuh..huhu..xpela..okay gak..nice..huhu...so simple my room..huhu...
Okay la..omeyy nk citer tu jekk..okayy omeyy chow dluw..BUBYE..




Cop MeNgeCop

Hye..hah..bru2 nih..mse ari kamis..26/mei/2011 kt tmpat keje omeyy ade bengkel MKS..erm..so agak bz gak la..sbb mse blik ptg tuh..aku skit bdan..haha..tp mse nih mkn memg best..bengkel gabung ngn mjlis perpisahan..omeyy x dpt nk capture sgt pic..sbb omeyy bru lg..cm segan la..hahaha...xpe tp nt ade omeyy nk wt entry psal mjlis perpisahan ni..nantikan..huhu...
Straight 2 the point awl omeyy nk cter..aku knelah wt keje cop menegcop,..ahhh..tidak!!...tengok nih..rajin sangat gayanyer...

Erm..rjin kn...smpi bereCOP2 tgn beta..hahahaa...
Xpe..wlupn cm tuh..tp best..sbb aku cop perkataan SULIT...hahaaha..seram x??


Erm...2 la..smbil ngeCOP2 tuh..sempat gak lah omeyy nk capture 1 imej nih..nah!!!


Hah...nk kne cop ke??
Lw nak...sni mari dekatt..mari..mari...hahahaha...
Okay la gice..omeyy chow dlu..bnyak kerja omeyy nk kne wt..huhu..chow Shinto...hahahaaha




CoMeLnYa iJuN

Holla3...holallaa...hehe...pe kabo??hope sntiasa sehat..huhu..omeyy rini nk share skit..
Tempohari 21 & 22hb Mei 2011 omeyy blik kampong omeyy kt KG.FELDA AIR TAWAR 4 Kota Tinggi..
Best la blik ritu..slen nk jumpe my hubby..i gak nk blik blaja bwak VRooom...hahaha bcoz 29hb mei ni omeyy ade test JPJ..huhu..TAKOOT wwooo..hahaha..
Slen tuh omeyy gak nk jumpe my nephew yg comeyy banggett..huhu nama dye Mohd Faiq Faizun..sdapkan nme??mcm entry lpas omeyy ade gtaukn..spe bg nme dye..kompem2 la..omeyy..hahahaaha..
k.la..aku mlas nk mbebel pnjang..aku nk tnjuk..kecomelan anksdra aku nih..mnambat hati aku yg tgh takooot nk TEST JPJ...huhu..mcm2 telatah dye...


Hah...ni..mse nih lm mandi..so momot ckit la iter..hahaha
Dye nih pntang npak nset aku..msti nk capture jek gmbo..x kira mne..dye pon brangan nk pki spect aku..tgok art uh..brangan cm org tuha..hahaha...kiutkan??


Hahhaaa...ni kne mrah ngn ucu dye..hahaha..comelkn..pnjgnye monconnngg..haha..ni ucu dye mrah sbb xnk dgor kata..nk mlawan jek..spe tah yg ajo mlawan jerk..hah kn ucu da bebel..hahahaha...


Hah ni malam..bru lpas hujan..so, dye pn jd cm org IGLU..wakaka...kesejukan..tgok..gatai nk amek gmbo pki my spect..eshhh...geramnyer..comel banggatt...


Hah..ni dye memg tgah hepy..omeyy ske gmbo nih..sbb ijun npak comeyy..
OkaY..Chow ShunTo dlu...





SecOnd Day Aque Kt OpiS


ape aku nk wt hari ni eak??erm..ni la petnyaan omeyy mse hri kdua bekerja dekt YPKDT..
boinkk sgt2...so ble da boiinkk..omeyy mstilah capture pic..n edit pic..sbb da boring thap gaban tohh!!!..hahahaaha...erm..ni lah omeyy lw da boinkk n da xde kjew..hahaha..



Ni after mkan..so bersolek jap..coz tdung da senget benget after mkan..trok eak aku..org mlot mkn..ni x..dgn tdung2 skali aku mkn..hahahaaha...


Dah pnat solek..pe lg...nk minum air..my mom bkalkan air sirap..huhu,..sdap mnis2 buah..erm..everyday my mom akn bkalkan air sirap n nsi goring utk pi keje..erm..scra automatiknya dpat berjimat...yela..mklumlah..praktikal ne ade gaji..so my mom nk i berjimat dye bekalkan i some breakfast...huhu...nyum..nyum..


Ble dah knyang pe lg..melinkor lah..dah xde kje..hahahaa...boink aku thap gaban..hehe..erm..k.la gice..omeyy da pnat nk taip..bubbye..chow Shinto...

Sunday, May 22, 2011

1st tyme praktikal

HoLla3...hye Guys..Lame Dah x MengUpdAte vLog nih..AlmAklumLah..Bz Skit..TenEt laK tu x de..huhu..
huhuhu..klakooww sangat3..xpenah3 aku keje at opis..tbe2 keje opis..perh nyaman iler..ngan dapatbilik best..aahhh...memg tenang abiis laa...hahahaha..so saranan aku pd mber2 len..blaja lek lok..nt dpat keje bek2..dok dlm opis..dodok goyang kaki men FB..men game..hhahahaha..TAPIII/...
bila dah ade keje..mlambak gilerzzz..hahahaha..nk kata jakoon tu bolah lah..1st tyme an..x salah aku nk cter penglman 1st aku an??hahahahaha...


cayalah..ade gaya bos x??hahahaa...pe pon memg bes..aku praktikal kt 
cayalah..nt aku ganti Dato' Syarizat..aminn..huhu..moga2..doakan aku yerk member2 skalian..
baru praktikal berangan bkn main lg..hahaahaha..


okay lah..chow dlu..

Friday, May 6, 2011

BEN ASHAARI GEGAR BLOG MAY 2011

Yeyeyeyeyeyehhh....syukenyerrr....aku kali ni dpat join


Sebelom ni x pat join sbb Bz..huhu...kli ni xkan ku ketinggalan lg...hahahahaha
Trujanya...huhu....Best syangat3 smpi x terkata...hahahahahaaha...
Harap mber3 yg len pon enjoy eak??
Huhuhu....aku hepy smpi jd cmnih...

Pic from Google...pas tuh edit..huhu...

Hhhahaha...
Chow dulu...
P/s: jangan x join..JOM JOIN segmen :

Wednesday, April 13, 2011

Ben ashaari bicara kasih ayah


aku pon nak join gak la segmen pak cik Ben : Bicara Kasih Ayah..


crita psal ayah tentu2 nye smua orang de ayah..lau x camane kita leh ade kt dunia oak??tak kisah lah..nk pgil  or gelar ayah kita 2 pe..abie ke..abah ke..ayah ke..bapak ke..walid ke..bapak ea ke..daddy ke..papa ke..appa ke..babuji ke(hbis smua keluar)..wat ever la..janji  maksudnya smua sma iaitu insan yg dipanggil ayah..
aku nak citer pasal  ayah aku..nama ayah atw dgn panggilan mesra abah bernama : En. Talib..dye lahir kompem3 la jb..n skg umur abah da nk cecah 70 thun..herm..bila sbut tringat abah kt uma tgah wtpe gaknyer eak??hehe..almaklumlah..aku ank pling manja ngn abah..ape2 aku refer abah..aku nk share pasal aku kecik2 dulu..

Ni My AbAh yg Ku CaYang2..
aku mse kcik2 dulu..x bleh bjauhan dr abah aku..lw mak xpe..tp lw abah..xbleh..mak aku pnah cter..aku pnah demam smpi terbeliak mata kt ats..da g hspital pn aku x leh kurang thap suhu kpnasan bdan aku..tp ble abah aku dtg hospital jenguk aku..dye da usap2 pale aku..da cium aku..da plok aku..bru la suhu bdan aku trun n hri tu gak aku dbnarkn blik (nk gtau..dlu abah aku keje luar..jrang blik uma)..
blik JB...huahuahua...

Nsem My AbAh..
so,smpi rini aku still manja ngn bapak aku..almaklumlah..aku ni ank bongsu..pulak tu pling manja..(tp manja aku berpada2 k)..erm..klu aku mntak pape pn..sush bpak aku x bg..pling koman msti bg..Cuma cpat or lmbt jerk..hehe..smpi kdang2 akak2 n abg2 aku y glen jeles..huhu..nk wt cmne..itu anugerah Tuhan tuk aku..hehe..wlupon cm tuh..aku xkan sia2kn hrapan n impian abah utk aku dapatkan SEGULUNG IJAZAH..doa dan sokongan abah n mak adik perlukan..erm..sob3..tbe sdey ingat abah n mak..nk blik JB...huahuahua... 

My AbAh n My MaK
insyaAllah abah adik akn usahakn untuk abah n mak yg tercinta..Chaiyok3...
Apakah cara tuh??erm..for me..cara yg terbaik adlah berlandaskan Islam n sbg MAK BAPAK perlulah peka ngn keadaan smasa..mksudnya..dr sgi plajaran..budaya n sgla Sesuatu yg bru untk ank2 kita..Insya Allah..

Monday, April 11, 2011

Celoteh aku pasal kaum adam


Tgah blog walking n FB walking…hehe..tetibe..ade sorg owner fb ni wt gangguan plak kt my wall..rse geram jek..nk mrah pon ade…erm…blik pd crta asal aku nk celoteh..td mse blog walking..tbe2..kt PAK CIK BEN punye blog ade entry pasal..korg klik sini..n then nt korg tw sndri..
 Erm..ade bloggers gurl bernama YAYA 


ni tmbulkn topic ni kt PAK CIK BEN...
pasal KENAPA LELAKI LW WT SLAH OR MENIPU..OR WT SCANDAL LUOR..TP SUSH NK KANTOI…NAPE ARRR?? btol gak..korg penah terpkir x??kdang2 btl gak..bkn kdang2..tp memg btol..sbbnye..aku pon cm ade pnglaman la..opss…ckup smpi dsini…aku bkn pe..bkn lah ngn wt entry nih..aku benci laki..ohh TIDAK sama skali..sbb aku ni mpunyai sifat smljadi iatu manusia sntiasa hdup bpasangan..huhu..Cuma aku heran npe org laki suke nipu..or wt scandal luor??x ckup ke dgn ape yg kita da beri..(means..klu psgn couple lah..penampiln dri kita..muka kita..ksih syg..tmpuan..alert2 trikh pnting..DLL la..sape ade BOY/GURL fren..msti korg pe mksud aku kta apa yg kita da beri..bkn LUCAH2 k..hrap Positive Thinking)… tp org laki ni SUSAH NAK KANTOI 
!!!..erm..klu KANTOI 


pon la..dyorg pndai plak cover2 ksilapan yg dyorg wat..smpi kita x leh nk wt pape??!!mcm kita org PEREMPUAN..hanya akn MAAFkn..n then GIV  HIM CHANGE..n then LUPA kn..n then BUKA BUKU BARU??ahhhh..ble di pkir5x kn…geram sgt3..tp npe kita jd mcm 2 yerk??n npe org laki sanggop wt scandal luor..erm..ni pling geram..sbbnya…klu nk sbot psal tpu mnipu..org pmpn pn ade n pnah jek tpu laki tu..tp bab scandal luor ni..stengah3 pmpuan jek yg wat..TP aku tak..tak sama sekali..hahaa..sbb aku pgang kata2 ni “ BERKAWAN biar semillions…tp BERCINTA biar SATU ” hahaha…cm x caye kan??tp tulah aku..erm..celoteh punye celoteh..tgk jam kt lptop da tgah mlm..uihh..nk pi tidok lah..

Hahhh!!!!..aku ade lg satu crta nk kongsi..semalam..aku kne present kt dpan org rmai..(hehe..pdhal coursemate aku jek..poyos sje lbih..)huhu..aku kne present spontan..tajuk bebas tp knelah sesuai ngn sbjek aku..erm..aku bawak tajuk SENYUM (^_*)..


dgn spontan nye aku pon present..n aku nyanyi skit jek..hehe..after tuh..aku di CHOP/ di GELAR..senyum..owhh.ok gak..sbb snyum kn mnis lgpun sunnah nabi n sedekah..huhu..erm…okaylah..aku smbg kt entry lain plak yerk..aku nk pi tidok..sok pg ade klas,..erm..chow dlu..SALAM

 Senyum...

Saturday, April 9, 2011

Nak Promote Blog Kat Blog Atok...


Wahhh...aDe BriTa BaiK xPeciAlly >>Aku, n MbeR2 BloGger Len..
lg2 akU..MnTak2 AtOk SuDi2 la ProMote Kan blog Aku  YaNg x FeMes LanGsuNg niH...aminn...


Pe Lagi JoM2 BraMai2 JoiN AtOknYer PrOmOtiOn...BesT tUh..AtOk NgaH OpEn ToK PrOmOte BlOg Kiter..Pe Lgi..Jom JoiN2..
Pada MemBer2 LaiN..Jom JoiN RaMai2 kT ProMotIon AtoK nie..



BeSt Kan??AtOk Nyer PrOmOtiOn..TaK de TarIkh TuTup lg..Pe Lgi ReBut PeLuaNg KeemAsan Dr AtOk..
N buKan Tu JeK..KoRaNG Leh GaK DaPat2 peTUA KITA semua  DaRi Atok..huhuhu..
PeTua BaIk PuNyer...
Bak Kate Aku : “ TerBaiK DaRi LadAng” hahaa..(oOpss..TeLeBiH SuDaH...)
BaLiK PadA AsAl..JoIn Tau JanGan X Join...huhu...
BaBye..ChOw DuLu...SalAm..Selamat JoiN AtOk..


JANGAN NAK CARI PASAL


tengah2 blog walking..aku terjah blog PAK CIK BEN..



erm..aku sokong ngan ape yang dye kate..JANGAN NAK CARI PASAL!!!…xyah lah nak dok pi kata kt org..jaga dri sndrik sdahlah..cakap pasal jangan nak cari pasal ni..
aque nak gak ngatkan diri aku n member2 blogger len..x yah lah nk jatuhkan sesama islam…apa yg kita dapat ngn jatuhkan n malukan orang len..betul sgt ke diri tuh nak kutuk org len??x perlu lah nak ngumpat n kata keburukan orang..jaga diri sendiri sudoh ler…
erm..malas nk cakap lebih2..aku ada satu hadis tok titipan sumer..
Sabda Rasulullah: "Wahai orang beriman dengan lidahnya tetapi belum beriman dengan hatinya! Janganlah kamu mengumpat kaum Muslim, dan janganlah kamu mengintip keaiban mereka. Sesungguhnya, sesiapa yang mengintip keaiban saudaranya, maka Allah akan mengintip keaiban, dan dia akan mendedahkannya, meskipun dia berada dalam rumahnya sendiri" (Hadis riwayat Abu Daud).



dAn member2 gak kene ngat!!!
Sabda Rasulullah : “Iman Seseorang hamba Allah tidak akan lurus, dan HATInya tidak akan lurus sebelum LIDAHnya lurus” hadis riwayat Ahmad..
Erm..Renung2kanlah.. Selamat Beramal..hehe(gaya cam tiru Prof.Izzi..)
Haha..



PeAcE No WaR..

Friday, April 8, 2011

COnTeSt KiKo..(hanya untuk baby jek ea..)

duDok2..x Tau Aque Nak Wat Mende??x Cam BoriNk Lak Arn...TgaH RiLex2..Tbe2..aq JumPe SatU cOntest ToK Baby..ToK BaBY CoMel2..hahaha..CoNteSt KiKo..Hahaha..DaLam KPaLa DaH TePiKir NaK jOinKaN AnAkSeDara Akue..Nk JoiNkn AnaK..Anak xdE aGi...Bila NaK Ade??Tanya Pada Qhayy Omeyy..Hahaha...AgAk2 An..Lau AkU Wat GmBo CmNiK..aNKsdRa AKu TerpIliH x??HaRap2 Terpilih Ar Oak??hahaahaha....CuN GaK...


HaHahh....Inie AnKsdAra Aku Yg BeNamA NUR ALYA ELYYEEN..sdap x nMe Dye??hahaha..Msti Lah SdAp OaK??
TgK ar sape yG Bg..huhu...Ni AkU cApTure Mse Dye TgaH HePy SanGat...Beso GeLAk Dye..Tp CuTe Ma..LawAk PoN Ade..


JeNGggg...jeNgggg....Ni Lg SoRanG Yg AkU SyAng SGat3...hehe..Pling Rapat NgN Aku...
Nama Dye PoN aKu Yg Bg..MOHD FAIQ FAIZUN..sedapnye nama..SeCoMeL EmpUnya NamA..haha...TyMe Nih AkU CaPTure Dye BarU Bgun TidRO..tp StIll Boleh Sengeh Cm 2 Bile AkU aMek GamBo dye...
AKu HarAp AnK ssdRa Aku Bleh Menang...Aminnn...Hidup IJUN n ALYA....
cYaLah...
Apa2 PowN..Vote My NepHeW N Niece Okay Bebeh..ChOw Di LaiN EnTry...

Tuesday, March 29, 2011

TaReKaT


Baru2 ni aku de dengar pasal TAREKAT...erm..ade gak isu pasal tarekat ni kan..org kata tarekat ni Bid’ah..dan x elok serta merupakan ajaran Sesat?? Betul ke?? WallahuA’alam...


Perkara paling penting dalam menilai sesuatu tarekat ialah isi kandungan atau inti ajarannya. Dengan meneliti asas pegangan tarekat dan membandingkannya dengan apa yang ada dalam al-Quran dan sunnah, maka kita dapat menentukan kebenaran atau penyelewengannya.

Ada tarekat yang mempunyai nama yang baik hingga umum menyangka ia ajaran yang baik tetapi isi kandungannya meragukan. Begitu juga sebaliknya. 

Justeru rujukan dalam menghukum sesuatu tarekat bukan pada nama sebaliknya pada isi kandungannya. 

Sesiapa yang berpegang kepada al-Quran dan sunnah dengan tafsiran yang benar, maka dia berada di atas petunjuk manakala sesiapa yang di sebaliknya berada dalam kesesatan. 

Sebelum kita melihat faktor golongan sufi atau tarekat ke kancah penyelewengan, kita wajar mengetahui dua hakikat asas. 

Persoalan pokok yang perlu ada pada ajaran Islam mesti bersumberkan al-Quran dan sunnah. 

Maka usaha untuk membersihkan diri dengan panduan al-Quran dan sunnah adalah perkara yang diperintahkan Allah dan Rasul-Nya. 

Tarekat yang bermaksud jalan iaitu jalan beribadat menuju Allah adalah terpuji jika ia berlandaskan dua sumber agung itu. Jika tidak wujud tarekat sekalipun, al-Quran dan sunnah sudah memadai bagi setiap Muslim. 

Ia bukan bererti jika seseorang tidak menyertai tasawuf atau tarekat, dia tidak dapat membersihkan dirinya, sebaliknya jika dia berpegang kepada ajaran Rasulullah, dia akan menemui semua penawar jiwa. 

Jalan untuk membersihkan diri sudah ditunjuk dengan jelas oleh Rasulullah. Ia lebih daripada jalan segala tarekat yang ada. Bahkan mana-mana jalan kerohanian tarekat yang bercanggah adalah ditolak.


Kata Dr Abd Al-Karim Zaidan: 

“Amalan soleh ialah apa yang sahih dan ikhlas kepada Allah, iaitu menepati syarak. Membuat bidaah dalam agama dengan menambah atau mengurangkannya tidak dibolehkan dan tiada pahala bagi pengamalnya, sekalipun dengan niat beribadah kepada Allah. 

“Bidaah lebih buruk daripada maksiat kerana ia mengubah agama dan menghukum serta mentohmah syarak sebagai cacat, tidak sempurna, pengurangan dan mengubahkan. Ia adalah perkara yang sangat besar yang tidak boleh kita beriktikad atau beramal dengannya. 

“Rasulullah memberi amaran dalam hadis sahih bermaksud: 

“Jauhilah kamu perkara yang diada-adakan dalam agama kerana ia adalah bidaah, dan setiap yang bidaah tempatnya di neraka.” diriwayatkan Abu Daud, At-Tirmizi, Ibn Majah, Al-Darimi, Ibn Hibban dan Al-Hakim.” (rujukan Abd Al-Karim Zaidan, Usul al-Da'wah, ms 41)..

Kata Dr Yusuf Qardawi: 

“Pengkaji tidak boleh membantah bahawa tasawuf terpengaruh pada tahap tertentu unsur asing, sama ada anasir Kristian, Hindu, Parsi atau Yunani, juga unsur Islam. 

Dalam tempoh sekian lama, ia masuk ke dalam tasawuf pemikiran yang pelik daripada sumber tadi hingga ke peringkat percaya kepada al-hulul atau al-ittihad atau wahdah al-wujud. 

Sebahagian mereka bercakap mengenai qidam nur Muhammad atau yang dinamakan Al-hakikat Al-Muhammadiyyah (hakikat Muhammad). Juga mengenai kewalian, wali, kasyaf, mawajid, zauq dan menghukum perkara itu dalam nas agama. 

Mereka memisahkan hakikat dan syariat, berpegang bahawa dalam mendidik murid tasawuf hendaklah dia di depan gurunya bagaikan mayat di hadapan orang yang memandikannya. 

Mereka melampaui batas dalam zuhud dan apa yang berkaitan hingga terkeluar daripada kesederhanaan Islam kepada kerahiban Kristian.” (rujukan Dr Yusuf Qardawi, Thaqafah al-Da`iyah, ms 94-95). 

Menurut Abd Allah Nasih ‘Ulwan dalam kitab Thaqafah al-Da`iyah, ms 62, maksud wahdah al-wujud ialah tiada khaliq (pencipta) dan tiada makhluk, bahkan keduanya adalah satu walaupun digelar dengan pelbagai nama. 

Al-Hulul pula, Allah mengambil tempat (tinggal) dalam tubuh seperti hulul bagi mereka yang berpegang bahawa Allah tinggal dalam badan Ali dan Al-ittihad pula, berlakunya kesatuan kehendak Allah dengan kehendak hamba, yang mereka namakan sebagai al-fana'. 

Ini adalah kepercayaan kufur lagi sesat. Justeru, setiap Muslim mesti berhati-hati supaya berada atas jalan al-Quran dan sunnah serta terpelihara daripada unsur lain dalam akidah dan ibadat. 

Ada beberapa faktor yang mempengaruhi tarekat supaya tidak berpegang kepada al-Quran dan sunnah hingga berlaku penyelewengan. 

Pertama, sikap tidak bertanggungjawab terhadap fakta Islam. Ia adalah perkara yang sukar dibersihkan bagi golongan tarekat dan tasawuf. 

Mereka tidak mementingkan ketulenan fakta yang disandarkan pada Nabi atau mana-mana imam dan mudah menyatakan sesuatu tanpa dipastikan kesahihannya. Dalam sejarah, sufi adalah antara penyumbang utama pemalsuan hadis. 

Imam Ibn al-Salah (wafat 643H) menyebut: 

“Ada beberapa golongan yang membuat hadis palsu. Paling bahaya ialah puak yang menyandarkan diri kepada zuhud (golongan sufi). 

“Mereka membuat hadis palsu dengan dakwaan untuk mendapat pahala. Maka umum menerimanya atas kepercayaan itu. 

Kemudian bangkit tokoh hadis mendedahkan keburukan ini dan menghapuskannya.” (Ibn al-Salah, Ulum al-Hadis, ms 99). 

Kata Syeikh Muhammad bin Muhammad Abu Syahbah ketika memperkatakan sebab kemunculan hadis palsu: 

“(Sebab ke enam) bertujuan menggalakkan umum berbuat baik. Antara yang melakukan perbuatan ini ialah golongan jahil ahli zuhud dan tasawuf. 

“Mereka membenarkan diri berdusta ke atas Nabi dalam tarhib (menakutkan orang mengenai dosa) dan targhib (menggalakkan ibadat). Mereka sangka ia kebaikan dan mereka adalah yang paling bahaya.” (Rujukan Abu Syahbah, Al-Wasit fi Ulum Mustalah al-Hadis, ms 332). 

Golongan sufi tidak menghiraukan amaran Nabi dalam hadis yang bermaksud: 

“Sesungguhnya berdusta ke atas aku (menggunakan namaku) bukan seperti berdusta ke atas orang lain. Sesiapa berdusta ke atasku dengan sengaja, siaplah tempat duduknya di neraka.” (Riwayat Bukhari dalam kitab al-Janaiz dan Muslim dalam muqaddimah sahihnya). 

Rasulullah bersabda: 

“Pada akhir zaman akan ada dajal lagi pendusta. Mereka membawa kamu hadis yang tidak pernah kamu dan bapa kamu mendengarnya. 

Kamu mesti berhati-hati supaya mereka tidak menyesatkan dan memfitnah kamu (menipu hingga yang batil disangka benar).” (Riwayat Muslim). 

Kata Dr Hammam Said pula: 

“Kejahilan mereka membawa mereka mencipta hadis palsu di dalam fadilat amal, surah al-Quran dan solat sunat, untuk menggalakkan orang ramai beramal. 

“Mereka mencipta hadis palsu untuk menakutkan umum pada maksiat kerana sangka membela Islam. Mereka tidak tahu ia menurunkan mereka ke tingkatan paling bawah dalam neraka jahanam.” (Rujukan Hammam `Abd al-Rahim Sa`id, Al-Tamhid fi `Ulum al-Hadith, ms 140). 

Justeru membuat hadis palsu haram dan meriwayatkan serta membacanya kepada umum tanpa penjelasan bahawa ia adalah palsu juga haram. 

Syeikh Syuaib al-Arnaut berkata: 

“Sesungguhnya seorang ulama hadis Syam, Badr al-Din al-Hasani berkata: “Tidak harus menyandarkan sesebuah hadis kepada Rasulullah kecuali dinyatakan kesahihannya oleh salah seorang hafiz yang dikenali.” (Rujukan Syuaib al-Arnaut, nota kaki tahqiq Siyar `Alam al-Nubala`, 19/340). 

Gelaran hafiz diberi kepada mereka yang luas pengetahuan dalam hadis dan seni ilmunya hingga apa yang diketahui mengenai hadis dan kecacatannya lebih banyak daripada apa yang tidak diketahui. 

Lebih malang ada golongan sufi mendakwa dusta bahawa mereka mengambil hadis secara langsung daripada Nabi dengan tidak melakukan jalan sanad atau riwayat. 

Ulama hadis berkata: 

“Antara bukti pemalsuan hadis ialah dakwaan mereka mengambil hadis daripada Nabi dengan jalan kasyaf tanpa sanad yang sahih, atau melalui jalan mimpi.” 

Ulama Islam sepakat mimpi dan kasyaf tidak boleh menetapkan syariat kerana ia mengelirukan dan tidak memiliki dabt (kawalan yang tetap). 

Maka menyandarkan sesuatu yang tidak ada dalil al-Quran dan sunnah Nabi adalah bidaah dan ditolak. 

Banyak hadis mengenai fadilat direka oleh golongan sufi dan tarekat yang jahil. Hadis mengenai solat sunat mengikut hari dan malam tertentu adalah palsu. 

Contoh lain ialah 

“Rejab ialah bulan Allah, Syaaban bulanku dan Ramadan bulan umatku.” Ini adalah hadis palsu yang direka oleh Ibn Jahdam. 

Nama penuh Ibn Jahdam ialah Ali bin Abdillah bin Jahdam al-Zahid. Beliau meninggal pada 414H dan seorang guru sufi di Makkah. 

Dia dituduh membuat hadis palsu mengenai solat Raghaib (iaitu solat pada Jumaat pertama bulan Rejab). (Lihat al-Imam al-Zahabi, Mizan al-Itidal fi Naqd al-Rijal, ms 173). 
 
FAKTOR lain sufi dan tarikat cenderung melakukan penyelewengan ialah kecacatan dalam Manhaj al-Talaqqi (kaedah dalam sumber dan cara mengambil maklumat agama). 

Ahli sunnah berpegang bahawa sumber rujukan Islam ialah al-Quran dan hadis iaitu cara pengambilannya melalui sanad yang dipercayai. Mereka mengambilnya daripada imam seperti imam mendapatnya daripada perawi hingga kepada sahabat seterusnya Rasulullah. 

Menerusi sanad iaitu “rangkaian perawi (periwayat atau pembawa riwayat) yang menyampaikan sesuatu ungkapan, sama ada ungkapan Nabi atau bukan. 

Melaluinya, ahli sunnah menyemak kesahihannya sama ada ia diucapkan Nabi atau satu pembohongan. Ia menilai sejauh mana kenyataan itu dapat disandarkan kepada Nabi dan sahabat atau satu dusta. Ini diperjuangkan oleh ulama hadis. 

Malangnya, kegagalan tarikat dan sufi menghayati manhaj al-talaqqi menyebabkan mereka percaya kisah sufi atau wali yang tidak dapat ditentukan kebenarannya. 

Mereka tidak berpegang pada sanad yang pasti, sebaliknya bergantung kepada sumber ilham, mimpi dan dakwaan sesat kononnya menerima wahyu daripada Allah atau hadis daripada Rasulullah. 

Dua kesalahan tarikat dan sufi ialah berhujah hanya dengan akal semata-mata atau perbuatan manusia yang dianggap wali tetapi meninggalkan apa yang dinyatakan al-Quran dan sunnah. 

Kata Imam al-Syatibi (wafat 790H),  

Golongan sufisama seperti orang lain yang tidak maksum (terpelihara dari dosa). Mungkin mereka silap, lupa dan bermaksiat. Kita wajib mengikut syarak dan tidak wajib mengikut sufi.” (rujukan Al-Syatibi, Al-`Itisam, ms 165). 

Ulama hadis menjawab sufi yang menyeleweng hadis Nabi. Contohnya, berubat di mana Sahih Muslim mencatatkan hadis Rasulullah iaitu 

“Bagi setiap penyakit ada ubatnya dan disunatkan berubat.” 

Imam Nawawi (wafat 676H) menyebut hadis ini menjelaskan disunatkan mengubat penyakit. Ia menolak pelampau sufi yang membantah berubat dan berkata, “Semuanya qada dan qadar Allah, tidak perlu kita berubat.” (rujukan Al-Nawawi, Syarh Sahih Muslim, 359/14). 

Dalam tarikat, guru akan memberi cerita wali sebanyak mungkin hingga murid asyik dan melupai apa yang ditegas Allah dan Rasul, malah mereka mencipta kehebatan wali melebihi Nabi. 

Mereka menjadikan mimpi sebagai pegangan dalam berhujah. Ahli sunnah tidak menafikan ada mimpi yang benar kerana ia ilham Allah untuk solihin, namun ia bukan hujah yang boleh dipegang kerana terdedah pada pembohongan dan kekeliruan. 

Malangnya tarikat menjadikan mimpi sebagai hujah meyakini pengikut. Mereka membawa kisah palsu membuktikan kehebatan guru, mengada-adakan cerita karamah (keramat) yang bercanggah fakta Islam. 

Contohnya mendakwa bertemu orang mati atau nabi dan solihin. Mereka percaya ada wali boleh berjumpa Nabi bila-bila masa saja dan gemar membuat tafsiran pelik pada nas al-Quran mengikut fahaman mereka, tidak kira ia menepati ajaran Rasulullah atau tidak. 

Contohnya, tafsiran surah Al-Hijr ayat 99: 

“Beribadatlah kepada tuhan kamu hingga datangnya kepadamu al-yaqin.” 

Mereka menyatakan ayat itu bermaksud beribadatlah kepada tuhan hingga memperoleh ilmu dan makrifat. Selepas memperolehnya, maka gugurlah kewajipan ibadat. 

Namun, pentafsir al-Quran berkata, makna al-yaqin ialah kematian. Dengan ini, ayat itu bermaksud: 

“Beribadatlah kepada tuhan kamu sehingga datangnya kepadamu kematian.” 

Penyakit serius tarikat ialah memuliakan guru dengan melampau!!! 

Ia ditanam oleh guru supaya murid patuh dan tidak berhujah mengenai kesalahan mereka. 

Konsep ghulu menyebabkan mereka percaya guru maksum dan menghalal yang haram untuk guru, malah melebihi Abu Bakar dan semua sahabat kerana tidak boleh dibantah. 

Buku “Hakikat Thariqat Naqsyabandiah” dalam bab Adab Murid Kepada Syeikh memetik murid tidak boleh bertanya dan menyangkal guru kerana ada perbuatan guru yang nampak tercela pada zahir tetapi terpuji pada hakikat seperti kisah Nabi Khidir dan Nabi Musa.” (HA Fuad Said, Hakikat Thariqat Naqsyabandiah, ms 107). 

Kisah Musa dan Khidir sering digunakan untuk menghalalkan perbuatan yang bercanggah syariat. Mereka tidak mengharamkan apa yang bercanggah syariat untuk guru mereka. 

Sufi dan tarikat menganggap wali dibolehkan tidak mengikut syariat nabi dan melakukan tindakan yang salah di mata zahir kerana ia sebenarnya betul di sisi ilmu hakikat atau laduni. 

Kononnya ia sama seperti Nabi Khidir yang tidak mengikut Nabi Musa kerana Khidir wali Allah. Justeru, golongan hakikat tidak sama dengan syariat dan tidak perlu mengikutnya. 

Mereka mendakwa mempunyai ilmu laduni. Asal istilah ini diambil oleh tarikat daripada ayat al-Quran, “min ladunna ilma” (ilmu dari sisi Kami). 

Salah al-Khalidi berkata, 

“Selepas melihat perkataan ulama, keputusan dicapai iaitu ilmu laduni yang Allah ajar kepada Khidir ialah nubuwwah (kenabian) dan wahyu. Dakwaan sufi mengenai ilmu laduni menurut kefahaman mereka adalah batil, sesat, bercanggah syariat Islam dan petunjuk al-Quran.” (ibid, 2/192) 

Ulama sunnah sentiasa mengingatkan kisah Musa dan Khidir bagi memerangi golongan ini. Mereka menghukum kufur pandangan yang menghalalkan tindakan guru yang bercanggah syariat. 

Sesiapa yang mendakwa diri seperti Khidir atau Rasulullah dan dibolehkan untuk tidak mengikut syariat adalah kafir. Imam al-Qurtubi berkata: “Kufur dibunuh sesiapa yang mengucapkannya dan tidak diminta daripadanya taubat kerana ingkar daripada syariat.” (rujukan Al-Qurtubi, Al-Jami' li Ahkam al-Quran, 11/40-41). 

Tarikat meletakkan kedudukan guru sama dengan Nabi. Mereka menafikan jalan hidayah iaitu al-Quran dan sunnah, sebaliknya berasa jalan menuju Allah mampu ditunaikan oleh guru saja. 

Ini meletakkan guru setaraf Nabi. 

Tarikat Naqsyabandiah juga menyamakan isteri syeikh dengan ummul mukminin iaitu isteri Rasulullah di mana tidak boleh dikahwini selepas berpisah mati atau hidup dengan guru. 

Ini amat bertentangan dengan syarak kerana mereka bukan saja menyamakan guru dengan Nabi malah menjadikan hukum khusus Nabi untuk guru mereka juga. 

Sebenarnya mereka tamakkan ketaksuban murid walaupun bercanggah dengan nas agama. Mereka bimbang murid menyangkal tindakan salah guru, lalu caranya dengan menutup fikiran murid mereka. 

Kesimpulannya, sesiapa yang inginkan jalan kerohanian hendaklah memastikan ia mengikut al-Quran dan sunnah. Islam adalah agama yang tidak boleh diambil daripada sesiapa selain-Nya. 

Syaitan mengganggu kebanyakan umat Islam hingga berjaya mengeluarkan mereka daripada syariat. 

Ibnu Taimiyyah berkata, 

“Syaitan berjaya mengeluarkan banyak puak umat ini yang terdiri daripada mereka yang kuat beribadah dan warak hingga menjadikan mereka keluar daripada agama seperti mana meluru anak panah daripada busar,” (rujukan Ibn Taimiyyah, Majmu' al-Fatawa, 2/236).
ThAt’S All For ThIs EnTrY.. hehe .. (”,)(”,)